Organizovane radionice u školama

Nakon online obuke „Uloga nastavnika/ce u prevenciji i borbi protiv nasilja i govora mržnje na internetu“ koju su pohađali pedagozi i psiholozi iz dvadeset osnovnih i srednjih škola iz Podgorice, Danilovgrada, Tuzi i Nikšića, uključujući i pedagoge koji nisu u radnom odnosu, tokom aprila i maja realizovan je veliki broj edukativnih aktivnosti u ovim školama.
Aktivnosti su realizovane kako bi pedagozi i psiholozi, kao stručni saradnici koji su prepoznati kao nosioci ovakvih aktivnosti u školama, dali doprinos u podizanju nivo svijesti kod djece i jačali njihove unutrašnje snage da se suprostave nasilju i govoru mržnje koristeći postojeće mehanizme u školi i lokalnoj zajednici.
Radionice su realizovali pedagozi i psiholozi sledećih škola: OŠ "Vuko Jovović" - Danilovgrad, OŠ "Njegoš" – Spuž, OŠ „Zarija Vujošević“ – Zeta, OŠ „Milan Vukotić“ – Zeta, OŠ "Vladika Danilo" -Zeta, OŠ “Ivan Vušović” Vidrovan, OŠ „18. oktobar“, OŠ „M. M. Burzan“, OŠ „Štampar Makarije“, OŠ „Vlado Milić“, OŠ „Oktoih“, OŠ „Vuk Karadžić“, OŠ „Savo Pejanović“, OŠ „Branko Božović“, SGGŠ „Inž. Marko Radević“, Medresa „Mehmet Fatih“ – Tuzi, Muzička škola „Vasa Pavić“, ŠSVSO „Sergije Stanić“, SMŠ Zeta, ETŠ „Vaso Aligrudić“.
Aktivnosti su realizovane u okviru projekta „Škole kao resurs za prevenciju i suzbijanje govora mržnje, ekstremizma i radikalizma“ koji u partnerstvu realizuju NVU Djeca Crne Gore i Udruženje pedagoga Crne Gore. Projekat je podržan od strane Forum MNE uz finansijsku podršku Evropska unija u Crnoj Gori i Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija Crne Gore.

Cilj projekta je kreiranje sveubuhvatnog i održivog programa prevencije u školama kao mjesta na kom mladi usvajaju znanja i razvijaju vještine, te prihvataju odgovarajuće stavove i pozitivne društvene vrijednosti kako bi se oduprli negativnim uticajima.